МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ПРОЦЕСУ ДІАГНОСТУВАННЯ ТУРБОКОМПРЕСОРА ЯМЗ-650.1118011

Автор(и)

  • Борисюк Дмитро Вікторович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2021-2-19-31

Ключові слова:

математична модель, діагностування, двигун внутрішнього згорання, турбокомпресор, матриця діагностування, блок-схема, несправність, ознака несправності, булева функція

Анотація

Концепція розвитку сучасного автомобільного транспорту передбачає збільшення потужності його двигунів при зниженні витрат палива і викидів в атмосферу продуктів згоряння. Для досягнення поставлених цілей двигуни внутрішнього згорання оснащуються турбокомпресорами, охолоджувачами наддувочного повітря, акумуляторними системами подачі палива та електронними елементами управління.

Наразі в більшості випадків несправності системи наддуву двигунів внутрішнього згоряння виявляються за зовнішніми ознаками. Підвищити якість процесу діагностування систем наддуву двигунів  можна, в тому числі, і створенням нових математичних моделей їх функціонування.

Проаналізовано сучасні методи і засоби діагностування турбокомпресорів, як складового елемента системи наддуву двигунів автомобільного транспорту. Встановлено, що наявні методи і засоби діагностування турбокомпресорів не в повній мірі дозволяють визначати їх поточний технічний стан, що вимагає розробки математичних моделей їх вузлів та деталей як об’єкта діагностування.

Як об’єкт діагностування обрано турбокомпресор ЯМЗ-650.1118011, який входить до складу системи наддуву дизельних двигунів ЯМЗ-650.10, ЯМЗ-6501.10 та ЯМЗ-6502.10.

Представлено аналіз особливостей конструкції турбокомпресора ЯМЗ-650.1118011, як об’єкта діагностування.

Заміна реальних технічних пристроїв їх ідеалізованими моделями дозволяє широко застосовувати різні математичні методи. Запропоновано в загальному вигляді математичну модель, яка представляє собою систему функціональних залежностей між кожним діагностичним сигналом і структурними параметрами.

Для турбокомпресора ЯМЗ-650.1118011 складена матриця діагностування, яка включає перелік несправностей та ознак несправностей.

За допомогою розробленої математичної моделі можна ефективно проводити діагностування турбокомпресора ЯМЗ-650.1118011. При розробці математичної моделі враховано, що зворотне перетворення кількості ознак несправностей у кількість структурних параметрів (несправностей) об’єкта було однозначним.

Дослідження запропонованої математичної моделі діагностування турбокомпресора ЯМЗ-650.1118011 дозволить виявити несправності його вузлів та деталей в залежності від їх ознак, що значно підвищить термін безвідмовної роботи як самого турбокомпресора, так і двигуна транспортного засобу.

Біографія автора

Борисюк Дмитро Вікторович, Вінницький національний технічний університет

к. т. н., асистент кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 109

Опубліковано

2021-09-22

Як цитувати

[1]
Д. В. Борисюк, «МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ПРОЦЕСУ ДІАГНОСТУВАННЯ ТУРБОКОМПРЕСОРА ЯМЗ-650.1118011», НаукПраці ВНТУ, вип. 2, Вер 2021.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають