МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ВИЗНАЧЕННЯ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ЕЛЕКТРОННОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ДВИГУНОМ АВТОМОБІЛІВ «KIA CEE'D»

Автор(и)

  • Борисюк Дмитро Вікторович Вінницький національний технічний університет
  • Спірін Анатолій Володимирович Відокремлений структурний підрозділ «Ладижинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету»
  • Зелінський Вячеслав Йосипович Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2023-4-49-62

Ключові слова:

математична модель, діагностування, автомобіль, двигун, система управління двигуна, матриця діагностування, блок-схема, несправність, ознака несправності, булева функція

Анотація

Бурхливий прогрес в галузі електроніки і електротехніки за останні роки і десятиліття призвів до різкого збільшення кількості електронних компонентів в автомобілі. Поряд з гідравлікою і пневматикою електроніка проникла в усі частини сучасного автомобіля. Окремі електронні компоненти і комплексні електронні системи стають все компактнішими, дешевшими і, разом з тим, ефективнішими. В результаті з’являються нові можливості використання електроніки в автомобілі, що дозволяють постійно розширювати обсяг наявних функцій.

В цій роботі проаналізовані наявні методи та засоби діагностування електронних систем управління двигуном, як складового елемента автомобільного транспорту. Встановлено, що наявні методи і засоби діагностування електронних систем управління двигуном не в повній мірі дозволяють визначати їх поточний технічний стан, що вимагає розробки математичних моделей їх діагностування.

В якості об’єкту діагностування обрано електронну систему управління двигуном автомобілів «Kia Cee'd». Представлено аналіз складових частин системи управління двигуном автомобілів «Kia Cee'd», як об’єкта діагностування. Заміна реальних технічних пристроїв їх ідеалізованими моделями дозволяє широко застосовувати різні математичні методи. Запропоновано в загальному вигляді математичну модель, яка представляє собою систему функціональних залежностей між кожним діагностичним сигналом і структурними параметрами. Для системи управління двигуном автомобілів «Kia Cee'd» складена матриця діагностування, яка включає перелік несправностей та ознак несправностей. За допомогою розробленої математичної моделі можна удосконалити інформаційно-вимірювальну частину програмного забезпечення діагностичних приладів, що дозволить ефективно проводити діагностування системи управління двигуном автомобілів «Kia Cee'd». При розробці математичної моделі враховано, що зворотне перетворення кількості ознак несправностей у кількість структурних параметрів (несправностей) об’єкта було однозначним.

Дослідження запропонованої математичної моделі діагностування електронної системи управління двигуном автомобілів «Kia Cee'd» дозволить виявити несправності систем двигуна в залежності від їх ознак, що значно підвищить термін безвідмовної роботи як самого двигуна, так і транспортного засобу.

Біографії авторів

Борисюк Дмитро Вікторович, Вінницький національний технічний університет

к. т. н., старший викладач кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

Спірін Анатолій Володимирович, Відокремлений структурний підрозділ «Ладижинський фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету»

к. т. н., доцент, завідувач кафедри інженерії та електротехнічних систем в АПК

Зелінський Вячеслав Йосипович, Вінницький національний технічний університет

асистент кафедри автомобілів та транспортного менеджменту

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 59

Опубліковано

2023-12-30

Як цитувати

[1]
Д. В. Борисюк, А. В. Спірін, і В. Й. Зелінський, «МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ВИЗНАЧЕННЯ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ЕЛЕКТРОННОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ДВИГУНОМ АВТОМОБІЛІВ ‘KIA CEE’D’», НаукПраці ВНТУ, вип. 4, Груд 2023.

Номер

Розділ

Машинобудування та транспорт

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають