МЕТОД ЗАХИЩЕНОГО ЗБЕРІГАННЯ МЕДИЧНИХ ДАНИХ НА ОСНОВІ РЕЛЯЦІЙНОЇ БАЗИ ДАНИХ ТА БЛОКЧЕЙНУ

Автор(и)

  • Баришев Юрій Володимирович Вінницький національний технічний університет
  • Ланова Владислава Сергіївна Вінницький національний технічний університет

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2023-3-9-17

Ключові слова:

кібербезпека, база даних, блокчейн, медична таємниця, персональні дані, сімейний лікар, смарт-контракт, критичні системи

Анотація

В статті проведено аналіз відомих практик використання технології блокчейн в галузі охорони здоров'я. Розглянуто структури організації зберігання даних. Визначено задачі, які виникають при застосуванні технології блокчейн для зберігання конфіденційної інформації в критичних системах таких, як медицина. Наведено аналіз системи створення електронних направлень, яка використовується в Україні. Запропоновано метод зберігання медичних даних, який будується на основі використання гібридного середовища зберігання даних на основі блокчейну та реляційної бази даних. В основі методу покладено класифікацію даних відповідно до вимог щодо захисту властивостей інформації, відображенням якої є ці дані, для визначення способу їх зберігання. Для доведення застосовності методу наведено приклад його реалізації для задач в галузі сімейної медицини, а саме процесу видавання електронних направлень на додаткові обстеження спеціалістами. Наведено результати проєктування реляційної бази даних для цієї предметної області, в межах якого визначено основні сутності та атрибути цієї бази даних. Проведено аналіз вимог до безпеки цих даних, на основі якого здійснено їх класифікацію відповідно до запропонованого методу. Для можливості зберігання даних в блокчейні розроблено відповідний смарт-контракт, який забезпечує інтерфейс доступу до даних, що потребують підвищеного захисту цілісності, доступності та комбінації цих властивостей. Розроблено програмний модуль для об’єднання реляційної бази даних та блокчейну таким чином, щоб для клієнтських програм дані відображались інкапсульовано, незалежно від фактичного місця їх зберігання. Запропоновано механізм підвищення захисту цілісності даних в реляційній базі даних за рахунок їх верифікації в блокчейні, без розкриття вмісту цих даних. Визначено перспективи подальших досліджень.

Біографії авторів

Баришев Юрій Володимирович , Вінницький національний технічний університет

к. т. н., доцент кафедри захисту інформації

Ланова Владислава Сергіївна , Вінницький національний технічний університет

студентка кафедри захисту інформації

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 130

Опубліковано

2023-09-29

Як цитувати

[1]
Ю. В. . Баришев і В. С. . Ланова, «МЕТОД ЗАХИЩЕНОГО ЗБЕРІГАННЯ МЕДИЧНИХ ДАНИХ НА ОСНОВІ РЕЛЯЦІЙНОЇ БАЗИ ДАНИХ ТА БЛОКЧЕЙНУ», НаукПраці ВНТУ, вип. 3, Вер 2023.

Номер

Розділ

Інформаційні технології та комп'ютерна техніка

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають