ДИНАМІКА ПОШИРЕНОСТІ ВИЛУЧЕННЯ ВІДСОРТОВАНИХ РЕСУРСОЦІННИХ КОМПОНЕНТІВ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

Автор(и)

  • Березюк Олег Володимирович Вінницький національний технічний університет
  • Лемешев Михайло Степанович Вінницький національний технічний університет.

DOI:

https://doi.org/10.31649/2307-5376-2022-2-9-15

Ключові слова:

динаміка, статистичні дані, поширеність, сортування, ресурсоцінні компоненти, тверді побутові відходи, регресійний аналіз

Анотація

Протягом 2013 – 2018 рр. поширеність переробки та повторного використання твердих побутових відходів в Україні збільшилася майже в півтора рази. Один із пунктів Угоди про асоціацію між Європейським Союзом та Україною обумовлює актуальність дослідження системи управління твердими побутовими відходами. Тому визначення регресійної залежності, що описує динамiку поширеності вилучення відсортованих ресурсоцінних компонентів твердих побутових відходів у Вінницькій області для вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами є актуальною науково-технічною задачею.

Метою дослідження є визначення за допомогою регресійного аналізу залежності, що описує динамiку поширеності вилучення відсортованих ресурсоцінних компонентів твердих побутових відходів у Вінницькій області для вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами. Під час дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей із вибором найбільш адекватного виду функції із 16-ти найпоширеніших варіантів за критерієм максимального коефіцієнта кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівняння регресії здійснювалось методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір.

Отримано адекватну регресійну залежність, що описує динаміку поширеності вилучення відсортованих ресурсоцінних компонентів твердих побутових відходів у Вінницькій області. Побудовано графічну залежність, що описує динаміку поширеності вилучення відсортованих ресурсоцінних компонентів твердих побутових відходів у Вінницькій області та дозволяє наочно проілюструвати цю динаміку, показати достатню збіжність теоретичних та фактичних результатів. Встановлено, що протягом 2014 – 2020 рр. поширеність вилучення відсортованих ресурсоцінних компонентів твердих побутових відходів у Вінницькій області зростала за степеневою залежністю. Спрогнозовано, що поширеність вилучення відсортованих ресурсоцінних компонентів твердих побутових відходів у Вінницькій області за наявних темпів зростання може досягти рівня 70% у 2027 році.

Біографії авторів

Березюк Олег Володимирович, Вінницький національний технічний університет

д. т. н., доцент, доцент кафедри безпеки життєдіяльності та педагогіки безпеки

Лемешев Михайло Степанович, Вінницький національний технічний університет.

к. т. н., доцент, доцент кафедри будівництва, міського господарства та архітектури

##submission.downloads##

Переглядів анотації: 86

Опубліковано

2022-06-30

Як цитувати

[1]
О. В. Березюк і М. С. Лемешев, «ДИНАМІКА ПОШИРЕНОСТІ ВИЛУЧЕННЯ ВІДСОРТОВАНИХ РЕСУРСОЦІННИХ КОМПОНЕНТІВ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ», НаукПраці ВНТУ, вип. 2, Чер 2022.

Номер

Розділ

Застосування результатів досліджень

Метрики

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 > >>